Livbojen använder i första hand Facebook för efterlysningar, då dessa snabbt når ut till våra över 11 000 följare (och förhoppningsvis deras vänner om de delar inläggen).

Vi kommer att regelbundet (ca veckovis) lägga ut upphittade katter som vi inte hittat ägaren till här

Har du hittat en katt som du tror är hemlös, en katt som är skadad eller som ser ut att fara illa? 

Ibland är katter ute på promenad och hamnar i trubbel, ibland är de hemlösa men söker sig till människor för att få mat och trygghet. Om du träffar på en katt som är skadad eller sjuk, tveka inte - ta den till närmaste veterinär!

Om du träffar på en katt som verkar svag, medtagen, hemlös, är dräktig eller som far illa på grund av var den är, agera
Ring närmaste djurhem och slå larm. Ta in katten om det finns risk för den att frysa ihjäl eller ställ ut en koja om du inte kan ta in den. Ge den vatten och mata den om den verkar utsvulten och undernärd - detta är extra viktigt med dräktiga honor, ungar eller kattmamma med ungar. 

Tips om vad du kan göra om du ser en frisk katt som du är osäker på om den är hemlös: 

  • Se efter om du kan hitta någon form av ID-märkning, ex örontatuering eller halsband. Om katten har en öronmärkning kan du söka efter ägare på Djur-ID 
  • Om katten har ett halsband kan du fästa en liten lapp (ex i en nyckelring) i halsbandet med dina kontaktuppgifter. Förhoppningsvis tar ägaren kontakt med dig när katten kommer hem. 
  • Ring polisen 114 14 för att se om det är någon som anmält katten saknad. 
  • Lägg ut en bild på katten på Facebook och dela i grupper för bortsprunga/försvunna katter (även köp-och-sälj-grupper når ut till många följare) 

 

Exempel på nyckelbricka att sätta i halsband
Exempel på nyckelbricka att sätta i halsband