livbojen logga fb

Livbojen drivs runt med hjälp av jourhemmen

Livbojen är inget traditionellt katthem eftersom vi inte har en ett katthem, utan istället i finns katterna i olika jourhem, där de har större möjlighet att socialiseras medan ett för-alltid-hem eftersöks. Livbojen tar hand om katter som andra katthem ibland ratar - till exempel skygga katter som inte passar att bo i lägenhet i längden, men som kan behöva tas hand om inne under en period. Det kan vara exempelvis dräktiga katter som behöver föda inne, katter som är skadade och/eller sjuka, eller helt enkelt för att de behöver vara under observation efter kastrering. 

Livbojen behöver jourhem till katter som redan är sociala och till katter som är skygga.
Livbojen står för det katten behöver under placeringen i ett jourhem, exempelvis mat, sand och veterinärkostnader. Livbojen har även kontinuerlig kontakt med jourhemmen för råd, stöd, upphämtning/avlämning av material.

Eftersom Livbojen finns i Eskilstuna och Strängnäs söker vi främst jourhem i detta område - om du bor längre bort behöver du vara ganska självständig i att exempelvis ta katten/katterna till veterinär (vi samarbetar med Lillåsens veterinärpraktik i Tumbo nära Kvicksund). 
Om du bor i Arboga, så finns tex Arboga katthem du kan vända dig till. Om du bor i Katrineholm eller i närheten finns Tre Tassar i Katrineholm som drivs av Paula. 

Om du bestämt dig för att du vill bli jourhem för Livbojen, kontakta oss på något av följade sätt: 
- Sara på tfn 
070-395 47 81
- Skicka mail 
- Meddelande via hemsidan
- Meddelande på Facebook
 

Att vara jourhem

Som jourhem tar du emot en eller flera katter i ditt hem, tillfälligt men på obestämd tid då olika katter tar olika tid att få nya hem.
Vid tidsbegränsad period skall detta anges från start. 


Medan du har en katt placerad från Livbojen så står Livbojen för det katten behöver: mat, sand, tillbehör och veterinärvård. Vi ser helst att du har bil och körkort och kan ta katten till veterinär, eftersom vi ID-märker och kastrerar alla katter som vi adopterar ut. 

De katter vi behöver sätta i jourhem är alla olika
- en del är sociala och kan vistas tillsammans med er människor (och ibland andra djur) medan en del är skygga och behöver ha ett eget rum till förfogande för att inte störas av människor och/eller djur. Det är därför viktigt att du när du kontaktar oss berättar vad just du kan ställa upp med, vilken sorts katt du kan ta emot.

Fundera gärna över följande frågor: 

  • Har du haft katt tidigare? 
  • Har du tagit hand om skygga katter tidigare? Tror du att du kan hantera en skygg katt?
  • Har du tagit hand om skadade/sjuka katter? Tror du att du kan hantera en skadad/sjuk katt? 
  • Har du gett en katt (eller annat djur) medicin, tagit temp, eller liknande? 
  • Har du tagit hand om dräktiga katter? Har du varit med när kattungar fötts? Tror du att du kan hantera en dräktig katt och födsel? 
  • Vilka åldrar av katt har du erfarenhet av? Vilka åldrar tror du att du kan hantera? 
  • Har du bil och körkort och kan ta katt till veterinär? 
  • Vad har du för utrymmesmöjligheter - har du ett rum där en katt kan vara ostörd (åtminstone i början)? 
  • Om du har andra djur, kan du se till att katten inte störs av dem? 
  • Hur många katter skulle du kunna ta emot? 
  • Är du beredd att lämna ifrån dig katten om/när den ska adopteras till ett för-alltid-hem? 

Även om du är oerfaren är det möjligt för dig att bli jourhem, eftersom du kan få råd och stöd av oss på Livbojen. Det är dock viktigt att vi får veta det så att vi inte placerar en katt hos dig som inte passar - det mår varken du eller katten bra av! 

Ibland är katten skadad när den kommer till oss och kan behöva veterinärvård.

Kan du ta emot en katt tillfälligt men på obestämd tid? 

Historien om Samus (eller hur en nybörjare försökte bli ett jourhem)

Jag, Emma, var helt nybörjare på katt när jag hösten 2017 kontaktade Livbojen och adopterade min första katt, Sheeva. Jag hade redan då funderat på att bli jourhem men ville gärna ha en "för-alltid-katt". När det i maj 2018 lades ut ett nödrop på Livbojens Facebook om att de behövde hjälp med en upphittad, eventuellt skadad katt, tog min familj hem den lilla kraken efter mellanlandning hos Sara som driver Livbojen. Sara gav oss goda råd, en kattlåda och lite andra tillbehör, och så åkte vi hem. 

Som sagt var jag ny med katt, men efter erfarenhet med hundar i familjen i många år kände jag att jag var redo för att ta hand om en katt även om den var skadad eller sjuk. Det var inga svårigheter för mig att ge katten vätskeersättning i mungipan med spruta, inte heller att tvångsmata den (även om det kändes lite elakt när hon pep). Sara höll sig uppdaterad om katten och vi pratade i telefon flera gånger under de följande dagarna medan jag tog den till veterinär och så vidare. Vi fick ge katten ett "arbetsnamn" och valde Samus.

Efter att ha letat förgäves efter Samus' tidigare ägare beslutades att Samus skulle adopterad bort via Livbojen. Vid det här laget hade dock min familj blivit alldeles förtjusta i Samus, så hon fick stanna hos oss. På vis vis upptäckte jag att vi inte kan fungera som jourhem - vi fäste oss alldeles för fort vid det lilla livet.

Jag tänker mig att vi kanske i framtiden, när Samus och Sheeva är gamla eller inte finns kvar, kanske då kan vi ställa upp som jour. Det var väldigt intensivt de första dagarna, men den glädje vi fick av att se Samus piggna till och bli den glada, lekfulla katt hon faktiskt är, den glädjen är obeskrivbar.
Livbojen räddar liv på riktigt. 

Text skriven av Emma E. engagerad i under 2019.

Lilla Samus samma dag som hon hittades
Lilla Samus samma dag som hon hittades
Samus i juli 2018, mycket piggare
Samus i juli 2018, mycket piggare