livbojen logga fb

Katternas livboj i samhället

Livbojen är en ideell förening
som hjälper hemlösa katter.

 

Vi finns stationerade i Eskilstuna, men hämtar in katter från hela Sverige. Under 2020 och några år bakåt har vi tagit in mycket hemlösa katter från Blekinge och omkringliggande län, där vi har två akuta jourhem.
År 2020 hjlälpte vi 500 katter att hitta nya hem.

Vi hjälper inte enbart hemlösa katter utan även katter som är i nöd på grund av andra orsaker, till exempel om husse eller matte har blivit akut sjuk, förvildade katter som samlats i kolonier och som förökat sig lavinartat då de ej kastrerats, katter som hamnat i misär hos så kallade "kattsamlare" och katter som blivit omhändertagna av Polisen. Länsstyrelsen kontaktar oss i vissa ärenden och privatpersoner ringer oss och ber om hjälp. 

Vi är emot avlivande av skygga katter och tycker att TNR  (Trap Neuter Return, läs mer här) är bättre än att avliva skygga katter, de kan leva bra liv under alternativa premisser. 
Vi är medlemmar i SVEKATT och är ett No-Koll katthem.(läs mer här). Många tror att det finns vildkatter i Sverige, det är fel, i Sverige finns endast förvildade tamkatter. Huskatten kan bli förvildad utan socialt samspel med människan - men man kan socialisera skygga kattungar så de blir tama.

Den 1 april 2019 trädde den nya djurskyddslagen (2018:1192) i kraft och tillstånd för verksamhet med djur regleras numera i 6 kap. 4 § djurskyddslagen.
Livbojen innehar tillstånd till yrkesmässig verksamhet eller verksamhet av större omfattning med sällskapsdjur, hästar och pälsdjur vilket beviljas av Länsstyrelsen.
Vi är en ideell förening och innehar ett organisationsnummer.


Sara som är ordförande i Livbojen har gått PawPeds internetkurs G1 och tagit examen i denna kurs. Hon har även gått Kattbeteenderådgivare Susanne Hellman-Holmströms kurs. 

Arbetssätt
Livbojen arbetar endast med "jourhemsmetoden", vilket innebär att privatpersoner öppnar upp sitt hem och hjärta för att ta emot en eller fler katter som är i behov av hjälp. Vi har inget traditionellt katthem.
Katterna behöver vara i jourhemmet tills vi hittar ett permanent hem till katten, det kan handla om allt från några dagar till flera månader.

Fördelen med att katten får bo i jourhem istället för på ett katthem är att katten får bo i en hemmiljö och bli van vid hemmalivet fram till dess att vi hittar ett permanent hem.

Vi söker ständigt efter nya, seriösa och ansvarsfulla jourhem. Är du ett sådant?
Vi önskar att ni som blir jourhem har körkort och bil, då det kan hända akuta saker som man måste kunna agera på själv.
Läs mer här

Vårt arbete är helt beroende av ideella insatser från omgivningen
Vi får inga kommunala bidrag så vi är helt beroende av vänliga och givmilda människor som ger oss olika typer av gåvor och genom att skänka
pengar till katterna. Vi har samarbete med några olika djuraffärer som ger oss trasiga sandpåsar, påsar med torrfoder med utgånget datum mm.
Vi får in pengar när vi säljer en katt, men det har oftast kostat mer att ta hand om och kanske göra katten frisk innan vi kan sälja den, så försäljninen är ingen inkomstkälla i sig. Vanligtvis går föreningen minus vid försäljningen. 

Vi försöker även samla in pengar genom försäljningar på Facebook där vi lägger ut saker som någon skänkt till oss, tillverkat till oss och så vidare. Loppisverksamheten är på is pga rådande corona-restriktioer men när de lättas kommer vi fortsätta med våra loppisar. 

En del katter vi får in har mycket stora omkostnader, tex att få hjälp med trasiga tänder, avslagna tänder, tandsjukdomar mm. 
Katter som levt ute eller ägare som ej tagit ansvar för dem har inte sett till deras munhälsa som kan vara i hemskt skick när de kommer till oss.
Här går mycket pengar åt till att få katter smärtfria och fina i munnen. 

 

Om vi omplacerar en katt så tar vi ut en avgift, det diskuteras med er individuellt, oftast måste vi prioritera att ta in helt hemlösa katter så omplaceringar kan ske då det är lite lugnare.

Vi vill kämpa för att öka kattens status i samhället! Katter ska åtminstone ha lika hög status och lika mycket skydd som hundar. Vi kan inte förstå uttryck så som "jamen det är ju bara en katt". Katter är intelligenta, underbara djur som förtjänar att behandlas som en familjemedlem. Vi vill slå hål på myten att "katter klarar sig bra själva". Detta är ett helt befängt påstående och det finns exempel på exempel att katter inte alls klarar sig själva, det är människan som domectiserat dem och vi bär ett ansvar att ta hand om dem.

 

Livbojens policy:

  • Avla inte på huskatter. Visst är det gulligt med en kull kattungar men tänk långsiktigt! Det finns massor med hemlösa katter och kattungar som bara längtar efter ett eget hem, de är redan satta till världen och det finns uppskattningsvis 150 000 hemlösa katter i Sverige. Ge dem en chans istället för att föda fram nya ungar i en värld full av oönskade kattungar. Det lämnas till och med in kattungar för avlivning för att det finns för många av dem.
  • Kastrera era katter! En katt har en reproduktionsförmåga som är helt otroligt stor, en katthona kan få 4 kullar per år, räkna med 5 ungar per kull det blir minst 20 ungar för en honkatt under ett år. Under en livstid kan en enda hona få 120 kattungar. Vem ska ta hand om dem?Det finns bara fördelar med att kastrera. Hankatters urin luktar mindre, de är inte lika benägna att urinmarkera, de blir lugnare, de blir inte lika påverkade av löpande honkatter, de går kortare sträckor från hemmet. Honkatterna slipper oftast löpbeteende och som ägare behöver du inte ha en skrikande honkatt inne eller vara rädd för att få oönskade kattungar. Kastrering är ett rutiningrepp man gör en gång i kattens liv och innebär en engångskostnad för djurägaren. P-piller fungerar inte alltid vilket vi har erfarenhet av. P-piller kan även ge juvertumörer.

    OBS BÅDE honor och hanar skall kasteras pga deras enorma reproduktionsförmåga, det är lika viktigt med båda könen - "it takes two to tango", eller hur?

  • Vi stödjer förbundet Svekatt och deras "No Kill policy". Bara för att en katt är hemlös så skall den inte avlivas, förvildade katter kan tex fungera bra som katt i stall där de tar möss och är sociala på håll eller som TNR-katter. Läs mer om vad TNR är här!
Bild jan. -2020
Bild jan. -2020

Mailadress: livbojen@gmail.com
Sms, tfn(ej dagtid) Sara: 
070-395 47 81
Facebook: Livbojen för hemlösa katter 


Swish: 1234 350 369    Bankgironummer:
5465-5337
Sparbanken Rekarne

Katten skänker lugn åt den orolige, tröst åt den ensamme
och glädje åt den sorgsne.
 - Okänd -

 

Sara har under juni 2018 genomgått Kattbeteenderådgivare 
Susanne Hellman-Holmströms kurs i Malmö och fått kunskaper inom flera områden.
Se info ovan.

Sara Palm från Livbojen är utbildad i internetkursen PawPeds med godkänd examination HT 2017.

Innehåll:
-Anatomi, en introduktion
Beteende
-Grundläggande information om mat och näringsbehov
-Innekatt - utekatt
-Hur hittar man rätt uppfödare?
-Raskatt - huskatt
-Lagar och regler när man köper katt
-Köpeavtal
-Säker kattmiljö
-Förgiftning
-Sand och sandlådor
-Kastrering
-Hälsokontroller
-Vaccinationer
-Den gamla katten
-Parasiter
-Vanliga sjukdomar och hälsoproblem
-Hälsoprogram
-Kattraser
-Kattfärger
-Utställningar
-Avel