livbojen logga fb

Omplacering av katter som har ägare


Livbojen hjälper främst hemlösa katter, katter i nöd som ingen tar ansvar för och katter vars ägare avlidit.
Snälla - skriv inte till oss och hota med avlivning om vi inte kan ta emot din katt! 
Vi går redan på knäna och har ständigt kö med katter som vi måste prioritera. Dagligen får vi larm om akuta fall som kräver hjälp. Annonsera så mycket du kan, i olika forum! 
Kanske kan någon närstående/bekant ställa upp akut tills situationen har löst sig?

Om det gäller rena omplaceringar så rekommenderar vi varje kattägare att först försöka omplacera sin katt på egen hand via tex forum som Facebook, blocket.se, annoner i papperstidningen, anslag i djuraffärer och så vidare. Det räcker oftast inte med att fråga nära och kära, ni måste ut till ett större nätverk. När man som ansvarig djurägare gjort allt i sin makt och man fortfarande inte hittat ett hem - då kan vi hjälpa till med omplaceringen mot en avgift. Det är i grund och botten du, som en gång tagit på dig ansvaret för kattens liv, som måste se till att den får ett fortsatt bra liv. 

Att omplacera en katt via blocket - här är minimi-pris numera för att få köpa en katt 500 kr, och det ger katten ett annat värde än att bara skänka bort sin katt. 

Tips vid omplacering: 

  • Ha bra bilder där du själv tycker att katten är fin/söt - det väcker personers intresse
  • Ha en informativ text - var ärlig med varför du ska omplacera katten (att exempelvis undanhålla saker i kattens beteende straffar sig i längden för katten) 
  • Träffa det tilltänkta hemmet innan du bestämmer dig - oftast får du en magkänsla för om det känns rätt 
  • Fråga hur den tilltänkta ägaren lever - har du en mindre social katt kanske det inte passar hos en person som ofta har vänner hemma, har du en busig kattunge som river ner saker kanske det inte passar hos en person som är pedant... 
  • Om en person verkligen är intresserad så kan den även tänka sig att betala för katten. Om du ber om en summa och personen säger att den inte har råd - hur ska den kunna betala försäkring, mat, sand, om katten skadar sig och så vidare? 
  • Om du kan - ha inte för bråttom! Vänta tills du hittar ett hem som verkar rätt för din katt, så att den får en så bra framtid som möjligt! 


 

Tänk på 
a
tt katten inte ska behöva byta hem fler gånger
- kontrollera med det nya hemmet att det kan bli ett "för alltid-hem"!