livbojen logga fb

Fällor för att fånga hemlösa katter/förrymda katter

Tomahawk fällor Tomahawk fällor

Att få in en rädd katt i en bur utomhus kan vara problematiskt. Därför behöver man ibland använda sig av kattfällor.
Dessa skadar ej katten utan katten förvaras instängd i fällan tills den manuellt släpps ut genom öppning i fällan.
Ett exempel på en sådan fälla finns hos märket Lotin, som ofta används av jägare men även av personer som vill fånga katter på ett skonsamt sätt. Finns att beställa på nätet.
Det finns även andra märken som tex Tomahawk-fällor som du kan köpa från USA känns väldigt skonsamma då det gäller att fånga in katter. Fällan har en extra stor "trip pan" för att förhindra att katter trampar förbi för att hämta lockbetet. Extra stort handskydd när man bär fällan för att skydda sig mot att bli riven (passar även bra att sätta lappar på för märkning). Dubbla bärhandtag gör att fällan bärs stabilt. Inställningar för tripplaten som fungerar även för kattungar. Lättanvänd dörr på sidan att släppa ut katten eller frakta över den till en transportbur. Deras ståltransportburar passar till fällorna. Lätt att fånga - föra över till transportburen - fortsätta infångandet av nya katter. Det finns även en avdelare att köpa som passar fällorna. Avdelaren används för tex ställa in mat eller något annat som ska göras i fällan utan att riskera att bli biten.

Tomahawk har även drop trap-fällor. Drop-trap kan fånga in en hel kattfamilj på en gång, de äter maten som sälls under fällan, den fälls ner och alla katter är då fångade i fyrkanten av stål, för att sedan föras över till burar via öppningar i fyrkanten då den står plant på marken. 

Du kan beställa dem online på (mejla dem för prisuppgift om frakt till Sverige, det kan även tillkomma tull, kontrollera på tullverkets hemsida):

Tomahawk Live Traps

OBS för att låna fällor av Livbojen: smsa Sara på nr: 070-395 47 81. 

Tomahawk drop trap
Tomahawk TNR-fälla med avdelare och transfer cage

Kojor

Katter kan behöva kojor att värma sig i av olika anledningar. 

HUR DU BYGGER EN KOJA

Kojan kan byggas antingen av en plastlåda eller av trä. Sedan isoleras kojan med frigolit. 

VAR FÅR JAG TAG I FRIGOLIT

Sjukhus slänger dagligen frigolit, ring och hör om du kan få hämta! Det går också att köpa frigolitskivor på de flesta byggvaruhus.

VAD SOM SKA VARA I KOJAN

Använd halm (som ska bytas regelbundet), undvik filtar, handdukar och mattor då de absorberar kattens värme samt när de blir blöta så håller de kvar vätan och blir kalla att ligga emot. Hö är inte bra då det drar till sig fukt och kan irritera kattens luftvägar. Om man inte kan byta regelbundet i kojan (vilket man måste med halm) så är det bäst att inte ha någonting i kojan. Det blir varmt att ligga mot frigoliten.

KOJANS PLACERING

Placera kojan på ett säkert ställe, där kojan inte är synlig för allmänheten. Det är även bra att ställa den på något upphöjt för att förhindra översvämning när det regnar och på vintern är det varmare om den inte står direkt på marken.

I den här kolonin står kojorna inne i en lada. I den här kolonin står kojorna inne i en lada.

Bild på katt som fångats i en fälla

När man närmar sig buren där katten sitter fångad behöver man ha med sig ett skynke för att kasta över hela fällan, då blir katten lugnare och riskerar inte att skada sig på tassar och nos då den desperat försöker ta sig ut, vilket blir katttens naturliga reaktion på att bli fångad i sälla.
Även en tamkatt kan agera vild i en fälla. Det är pga stress och rädsla hos katten. 

Lyckliga TNR-katter!