livbojen logga fb

I Sverige finns inga vildkatter, endast förvildade tamkatter.
Många missförstånd finns om kattens ursprung och dess beteende.

Läs här om kampanjen och vad du kan göra!

Trap Neuter Return (TNR)

TNR är en metod som länge har praktiserats i bland annat USA och även i Alaska och som nu har börjat sprida sig även i Sverige. Det sägs att TNR startades på 1980-talet i USA.  1990 bildades ett nätverk för detta Alley Cat Allies (ACA).

TNR-metoden går ut på att man fångar in, kastrerar och släpper tillbaka katterna i kolonin där man ser till så att de har kojor att bo i och blir regelbundet utfodrade. Då det finns över 150 000 (mörketalet är dock stort) hemlösa katter i Sverige så är det inte realistiskt att alla dessa ska få ett hem och då är TNR en mycket bra och human metod som låter de skygga, hemlösa katterna få ett bra och värdigt liv!

TNR gör att inga fler kattungar föds, hankatter slutar slåss, det luktar mindre från deras urin, de blir tystare, de går inte långa sträckor utan håller sig mest runt hemmabasen. Då de regelbundet får mat och vatten blir de även mer moståndskraftiga mot sjukdomar.

Fällor

Tomahawk fällor Tomahawk fällor

Tomahawk-fällor som du kan köpa från USA känns väldigt skonsamma då det gäller att fånga in katter. Dessa fällor skapades i samarbete med Neighborhood Cats och Fix Nation, kattorganistationer som specialiserar sig på TNR för att möta de speciella kraven som en bra TNR-fälla bör ha. Tomahawk fällan har extra stor "trip pan" för att förhindra att katter trampar förbi för att hämta lockbetet. Extra stort handskydd när man bär fällan för att skydda sig mot att bli riven (passar även bra att sätta lappar på för märkning). Dubbla bärhandtag gör att fällan bärs stabilt. Inställningar för tripplaten som fungerar även för kattungar. Lättanvänd dörr på sidan att släppa ut katten eller frakta över den till en transportbur. Deras ståltransportburar passar till fällorna. Lätt att fånga - föra över till transportburen - fortsätta infångandet av nya katter. Det finns även en avdelare att köpa som passar fällorna. Avdelaren används för tex ställa in mat eller något annat som ska göras i fällan utan att riskera att bli biten.

Tomahawk har även drop trap-fällor.

Du kan beställa dem online på (mejla dem för prisuppgift om frakt till Sverige, det kan även tillkomma tull, kontrollera på tullverkets hemsida):

Tomahawk Live Traps

Tomahawk drop trap
Tomahawk TNR-fälla med avdelare och transfer cage

Kojor

Katterna i en TNR-koloni måste ha skydd från kyla och väta. Frigolitkojor är det bästa, katterna värmer upp luften inne i kojan och frigoliten fungerar som isolering. Därför är det viktigt att kojan inte är för stor. Tänk på att många katter kan krypa ihop på ganska liten yta. Tänk på alltså att kojan inte är för hög då det blir mer luft att värma upp.

HUR DU BYGGER EN KOJA

Kojan kan byggas antingen av en plastlåda eller av trä. Sedan isoleras kojan med frigolit. Du kan även köpa en färdig kattkoja på www.kattkoja.se

VAR FÅR JAG TAG I FRIGOLIT

Sjukhus slänger dagligen frigolit, ring och hör om du kan få hämta! Det går också att köpa frigolitskivor på de flesta byggvaruhus.

VAD SOM SKA VARA I KOJAN

Använd halm (som ska bytas regelbundet), undvik filtar, handdukar och mattor då de absorberar kattens värme samt när de blir blöta så håller de kvar vätan och blir kalla att ligga emot. Hö är inte bra då det drar till sig fukt och kan irritera kattens luftvägar. Om man inte kan byta regelbundet i kojan (vilket man måste med halm) så är det bäst att inte ha någonting i kojan. Det blir varmt att ligga mot frigoliten.

KOJANS PLACERING

Placera kojan på ett säkert ställe, där kojan inte är synlig för allmänheten. Det är även bra att ställa den på något upphöjt för att förhindra översvämning när det regnar och på vintern är det varmare om den inte står direkt på marken.

I den här kolonin står kojorna inne i en lada. I den här kolonin står kojorna inne i en lada.

Mat och vatten

Katterna måste ha tillgång till vatten dagligen. Det är bra om man kan bygga en matstation med tak för skydd för väder och vind. Tänk på att inte placera vattenskålen inne i kojan, om katten välter den blir det blött i kojan. På vintern fryser vattnet, och tänk på att varmt vatten fryser fortare! Rumstemperarat är bäst. Ett tips är att ställa vattenskålen på en Snuggelsafe. En värmedyna som man värmer i micron och håller värmen i flera timmar. Plastskål är bättre än keramik och en djup skål är bäst för att förhindra att vattnet inte fryser så snabbt. Man kan också isolera vattenskålen, tex med frigolit eller något annat för att förhindra frysning. Mer tips här om hur du förhindrar frysning av vattnet.

Det går åt mer energi att smälta torrfoder än blötfoder. Det är också mer protein i blötfodret. Problemet med blötmat är att det fryser i kallt väder. Ett sätt är att ställa matskålen i ett hörn inne i kojan. När katten är i kojan avfrostas maten av kattens värme. I en TNR-koloni är det mest praktiskt att ge både torrfoder och blötfoder. Katter är strikta köttätare och mår bäst av att äta det. Kattmatstillverkarna fyller gärna ut fodret med spannmål då det är billigare samt köttprotein mot vegetabiliskt protein då det är billigare. Men katterna mår inte bra av det, då de inte kan tillgodogöra sig vegetabiliskt protein. Grönsaker läggs ofta till för att se nyttigt ut för människan men katters magar är inte gjorda för grönsaker. De kolhydrater katter får i sig naturligt är det som råttan har i sin mage. Så det är viktigt att man läser innehållsdeklarationen på kattmaten.

Kastrering

Det bästa och lättaste är att försöka fånga så många katter samtidigt för kastrering. Hankatter kan släppas så fort narkosen gått ur kroppen, honor ska hållas inne i 3 dygn innan de släpps. Även om det kan kännas säkerare att ha katterna inne längre innan de släpps måste man ta i beakting att katterna blir väldigt stressade av att hållas inomhus och mår bäst av att släppas så snart som möjligt.

Hör av dig till Livbojen om du behöver tips på veterinärer som handskas med skygga katter.

TNR på din tomt?

Koja från www.kattkoja.se Koja från www.kattkoja.se

Du kanske är allergisk eller redan har katter eller annan anledning men ändå vill göra något för de hemlösa katterna i ditt område. Att ordna med TNR på sin tomt eller garage med kojor är ett utmärkt alternativ när man vill hjälpa de hemlösa! Livbojen ställer alltid upp med råd och tips om du vill ordna med TNR.

Varför TNR är den enda metod som är human och fungerar

  • Länsstyrlesen beslutar ibland om avskjutning. Till att börja med är detta en icke human metod dessutom fungerar den inte för att minska eller ta bort de förvildade katterna. En avskjutning kan endast tillfälligt minska beståndet. Det kommer alltid finnas katter som inte blir skjutna eller går i länsstyrelsens fällor. Dessa kan sedan föröka sig och så är man tillbaka till där man var. Dessutom om en avskjutning skulle "lyckas" så finns det vaccum-effekten dvs att nya hemlösa katter kommer flytta in på området.
  • Där det finns hemlösa katter är oftast inte råttor ett problem. Tar man bort katterna så får genast de boende problem. Både boende och katter tjänar på att de finns där.
  • Katter som är kastrerade låter mindre (jamar inte på nätterna), slåss inte, urinmarkerar inte (deras urin luktar mindre när de är kastrerade).
Lyckliga TNR-katter!

Kampanj Legalisera TNR

Livbojen stödjer Kampanjen Legalisera TNR - låt inte den nya djurskyddslagen bli en dödsdom för hemlösa katter!

Skriv på protestlistan online: http://tnr-metoden.se/kampanj/protestera/

Kampanjens hemsida: http://tnr-metoden.se/kampanj/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Legalisera-TNR/233789676696865

Lägg till Legalisera TNR-knappen på din profilbild på facebook för att stödja kampanjen!

http://www.picbadges.com/2578157?src=share

Bra länkar om TNR: