livbojen logga fb

Katternas livboj i samhället

Livbojen är en ideell förening
som hjälper hemlösa katter

 

Vi finns stationerade med jourhem i Eskilstuna och Strängnäs, men hämtar in katter från hela Sverige. Våra katter får också permanenta hem över hela Sverige.
Från 2019 och framåt har vi hämtat in en hel del katter i nöd från Blekinge, Skåne och omkringliggande län. Vi har där två akutjourhem där som vi kallar
"Livbojen Södra".
Årligen hjälper vi runt 300-350 katter att få nya hem. 

Vi hjälper inte enbart hemlösa katter utan även katter som är i nöd på grund av andra orsaker, till exempel om husse eller matte har blivit akut sjuk eller avlidit, förvildade katter som samlats i kolonier och som förökat sig lavinartat då de ej kastrerats, katter som hamnat i misär hos så kallade "kattsamlare" och katter som blivit omhändertagna av Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen kontaktar oss i vissa ärenden och privatpersoner ringer oss och ber om hjälp. 

Vi är emot avlivande av skygga friska katter och tycker att TNR  (Trap Neuter Return, läs mer här) är bättre än att avliva skygga katter, de kan leva bra liv under alternativa premisser. Även metoden med stallkatter är ett mycket bättre alternativ till avlivning eller att hållas instängda med människor utan att katten själv valt det. 
Vi är medlemmar i SVEKATT och är ett No-Koll katthem.(läs mer här).
Myten vildkatter: Många tror att det finns vildkatter i Sverige, det är fel, i Sverige finns endast förvildade tamkatter. Huskatten kan bli förvildad utan socialt samspel med människan - men man kan socialisera skygga kattungar så de blir tama (vilket vi har otaliga bevis för inom Livbojen).

Den 1 april 2019 trädde den nya djurskyddslagen (2018:1192) i kraft och tillstånd för verksamhet med djur regleras numera i 6 kap. 4 § djurskyddslagen.
Livbojen innehar tillstånd till yrkesmässig verksamhet eller verksamhet av större omfattning med sällskapsdjur, hästar och pälsdjur vilket beviljas av Länsstyrelsen.
Vi är en ideell förening och innehar ett organisationsnummer.


Inom Livbojen vill vi ständigt utveckla oss och skaffa kunskap om katterna och dess hantering och behov.
Sara som är ordförande i Livbojen har gått flera kompetenshöjande kurser:

-PawPeds internetkurs G1
-Kattbeteenderådgivare Susanne Hellman-Holmströms kurs.
- D9 Grundkurs i läkemedelshantering s.k. "D9 för smådjur" (krävs för att kunna handha läkemedel samt ge injektioner, samt är behörig att arbeta som djurvårdare på nivå 2. Kursen innehåller de delar som krävs för att bli godkänd hos Jordbruksverket).
-chipmärkarkurs för att chippa katter och hundar. 


 * Jourhem Eva har gått D9 samt chipkurs.
 * Jourhem Nathalie N. har gått D9 samt chipkurs
 * Jourhem Catrin B. har gått D9 samt chipkurs.
 * Anna Alm har gått D9 samt chipkurs.

Arbetssätt
Livbojen arbetar endast med "jourhemsmetoden", vilket innebär att privatpersoner öppnar upp sitt hem för att ta emot en eller fler katter som är i behov av hjälp. Vi har inget traditionellt katthem.
Katterna behöver vara i jourhemmet tills vi hittar ett permanent hem till katten, det kan handla om allt från några dagar till flera månader.

Fördelen med att katten får bo i jourhem istället för på ett katthem är att katten får bo i en hemmiljö och bli van vid hemmalivet fram till dess att vi hittar ett permanent hem.

Vi söker ständigt efter nya, seriösa och ansvarsfulla jourhem. Är du ett sådant?
Vi önskar att ni som blir jourhem har körkort och bil, då det kan hända akuta saker som man måste kunna agera på själv.
Läs mer här

Vårt arbete är helt beroende av ideella insatser från omgivningen
Vi får inga kommunala bidrag så vi är helt beroende av vänliga och givmilda människor som ger oss olika typer av gåvor och genom att skänka
pengar till katterna. Vi har samarbete med några olika djuraffärer som ger oss trasiga sandpåsar, påsar med torrfoder med utgånget datum mm.
Vi får in pengar när vi säljer en katt, men det har oftast kostat mer att ta hand om och kanske göra katten frisk innan vi kan sälja den, så försäljninen är ingen inkomstkälla i sig. Vanligtvis går föreningen minus vid försäljningen. 

Vi försöker även samla in pengar genom försäljningar på Facebook där vi lägger ut saker som någon skänkt till oss, tillverkat till oss och så vidare. Loppisverksamheten är igång nu efter coronatiderna, det är vår medarbetare Ulla som står på loppisar några ggr/år. 

En del katter vi får in har mycket stora omkostnader, mestadels gällande tandvårdskostnader.
Katter som levt ute eller ägare som ej tagit ansvar för dem har inte sett till deras munhälsa som kan vara i hemskt skick när de kommer till oss. Ungefär var tredje katt som är över fem år har behov av tandvård. 

 

Vi kämpar för att öka kattens tatus i samhället, och för att katter som inte är i avel skall kastreras, vi är emot buskavel där många bara vill tjänka pengar på tex långhårga katter som är blandraser och inte ens avmaskade vid försäljning, 

 

Livbojens policy:

  • Avla inte på huskatter. Visst är det gulligt med en kull kattungar men tänk långsiktigt! Det finns massor med hemlösa katter och kattungar som bara längtar efter ett eget hem, de är redan satta till världen och det finns uppskattningsvis 150 000 hemlösa katter i Sverige. Ge dem en chans istället för att föda fram nya ungar i en värld full av oönskade kattungar. Det lämnas till och med in kattungar för avlivning för att det finns för många av dem.
  • Kastrera era katter. En katt har en reproduktionsförmåga som är helt otroligt stor, en katthona kan få 4 kullar per år, räkna med 5 ungar per kull det blir minst 20 ungar för en honkatt under ett år. Under en livstid kan en enda hona få 120 kattungar. Vem ska ta hand om dem?Det finns bara fördelar med att kastrera. Hankatters urin luktar mindre, de är inte lika benägna att urinmarkera, de blir lugnare, de blir inte lika påverkade av löpande honkatter, de går kortare sträckor från hemmet. Honkatterna slipper oftast löpbeteende och som ägare behöver du inte ha en skrikande honkatt inne eller vara rädd för att få oönskade kattungar. Kastrering är ett rutiningrepp man gör en gång i kattens liv och innebär en engångskostnad för djurägaren. P-piller fungerar inte alltid och av. P-piller ger livsfarliga juvertumörer.

    OBS BÅDE honor och hanar skall kasteras pga deras enorma reproduktionsförmåga, det är lika viktigt med båda könen - "it takes two to tango"

  • Vi stödjer förbundet Svekatt och deras "No Kill policy". Bara för att en katt är hemlös så skall den inte avlivas, förvildade katter som inte blir tama kan göra ett bra jobb vid sidan av människan på en bondgård där de fungerar som musjägare och renhållare. TNR-katter. Läs mer om vad TNR är här!
Bild jan. -2020
Bild jan. -2020

Mailadress: livbojen@gmail.com
Sms, tfn(ej dagtid) Sara: 
070-395 47 81
Facebook: Livbojen för hemlösa katter 


Swish: 1234 350 369    Bankgironummer:
5465-5337
Sparbanken Rekarne

Katten skänker lugn åt den orolige, tröst åt den ensamme
och glädje åt den sorgsne.
 - Okänd -

 













Sara
från Livbojen är utbildad i internetkursen PawPeds godkänd -HT 2017.