Katternas livboj i samhället

Livbojen är en ideell förening som hjälper hemlösa katter.
 

Vi finns stationerade i Eskilstuna, men hämtar in katter från hela Sverige. I vissa särskilda fall har vi hjälpt katter från utlandet, men det är i liten skala. Fokus är på att alla katter i Sverige ska leva ett bra liv. Livbojen hjälper omkring 200 katter per år.

Vi hjälper inte enbart hemlösa katter utan även katter som är i nöd på grund av andra orsaker, till exempel om husse eller matte har blivit akut sjuk, förvildade katter som samlats i kolonier och som förökat sig lavinartat då de ej kastrerats, katter som hamnat i misär hos så kallade "kattsamlare" och katter som blivit omhändertagna av polisen. Länsstyrelsen kontaktar oss i vissa ärenden och privatpersoner ringer oss och ber om hjälp. 

Det finns många orsaker till varför en katt hamnar hos oss. Det mest centrala är att katten är i nöd och ingen kan hjälpa den.

Vi stödjer TNR (Trap Neuter Return, läs mer här) där katter kan leva under sina egna premisser. Vi är medlemmar i SVEKATT som betonar alla katters rätt till liv. Vi arbetar utifrån No Kill-metoden
(läs mer här). Många organisationer avlivar katter för att de är för skygga. Om du lämnar in en skygg katt till ett katthem som inte arbetar utifrån No Kill så kommer den troligtvis att avlivas! På Livbojen avlivar vi inte en katt oavsett om den är 
skygg eller social, frisk eller har en behandlingsbar sjukdom/skada! 

Vi har §16 tillstånd via Länsstyrelsen för vår verksamhet. Länsstyrelsen ställer som krav att personer som arbetar med katter skall ha utbildning inom området. Sara som driver föreningen har gått PawPeds internetkurs G1 och tagit examen i denna kurs. Hon har även gått Susanne Hellman-Holmströms kurs, Susanne arbetar som kattbeteenderådgivare.

Vi är en ideell förening och har ett organisationsnummer.


Jourhem
Livbojen arbetar endast med "jourhemsmetoden", vilket innebär att privatpersoner öppnar upp sitt hem och hjärta för att ta emot en eller fler katter som är i behov av hjälp. Vi har inget traditionellt katthem.
Katterna behöver vara i jourhemmet tills vi hittar ett permanent hem till katten, det kan handla om allt från några dagar till flera månader.

Fördelen med att katten får bo i jourhem istället för på ett katthem är att katten får bo i en hemmiljö och bli van vid hemmalivet fram till dess att vi hittar ett permanent hem.

Vi söker ständigt efter nya, seriösa och ansvarsfulla jourhem. Är du ett sådant? Läs mer här

Vårt arbete är helt beroende av ideella insatser från omgivningen
Vi får inga kommunala bidrag så vi är helt beroende av vänliga och givmilda människor som ger oss gåvor genom att skänka pengar till katterna. Vi har samarbete med några olika djuraffärer som ger oss trasiga sandpåsar, påsar med torrfoder med utgånget datum mm mm.
Vi får in pengar när vi säljer en katt, men det har oftast kostat mer att ta hand om och kanske göra katten frisk innan vi kan sälja den, så försäljninen är ingen inkomstkälla i sig. Vanligtvis går föreningen minus vid försäljningen. 

Vi försöker även samla in pengar genom försäljningar på Facebook där vi lägger ut saker som någon skänkt till oss, tillverkat till oss och så vidare. Vi står även på loppisar ca två ggr/år för att få in pengar.

Alla pengar vi får in genom olika forum går oavkortat till fortsatt arbete med katterna. De pengar som en katt inbringar utöver utgifterna som varit för att få den adoptionsklar går till nästa katt som vi inte får ut några pengar för, exempelvis en hemlös kolonikatt. På så sätt hjälper alla katter varandra i Livbojen. Alla är lika mycket värda, vi hjälper både långhåriga som korthåriga, kolonikatter som supersociala knäkatter.
 

Om vi omplacerar en katt så tar vi ut en avgift, det diskuteras med er individuellt, oftast måste vi prioritera att ta in helt hemlösa katter så omplaceringar kan ske då det är lite lugnare.

Vi vill kämpa för att öka kattens status i samhället! Katter ska åtminstone ha lika hög status och lika mycket skydd som hundar. Vi kan inte förstå uttryck så som "jamen det är ju bara en katt". Katter är intelligenta, underbara djur som förtjänar att behandlas som en familjemedlem. Vi vill slå hål på myten att "katter klarar sig bra själva". Detta är ett helt befängt påstående och det finns exempel på exempel att katter inte alls klarar sig själva, det är människan som domectiserat dem och vi bär ett ansvar att ta hand om dem.

 

Livbojens policy:

  • Avla inte på huskatter. Visst är det gulligt med en kull kattungar men tänk långsiktigt! Det finns massor med hemlösa katter och kattungar som bara längtar efter ett eget hem, de är redan satta till världen och det finns uppskattningsvis 150 000 hemlösa katter i Sverige. Ge dem en chans istället för att föda fram nya ungar i en värld full av oönskade kattungar. Det lämnas till och med in kattungar för avlivning för att det finns för många av dem.
  • Kastrera era katter! En katt har en reproduktionsförmåga som är helt otroligt stor, en katthona kan få 4 kullar per år, räkna med 5 ungar per kull det blir minst 20 ungar för en honkatt under ett år. Under en livstid kan en enda hona få 120 kattungar. Vem ska ta hand om dem?Det finns bara fördelar med att kastrera. Hankatters urin luktar mindre, de är inte lika benägna att urinmarkera, de blir lugnare, de blir inte lika påverkade av löpande honkatter, de går kortare sträckor från hemmet. Honkatterna slipper oftast löpbeteende och som ägare behöver du inte ha en skrikande honkatt inne eller vara rädd för att få oönskade kattungar. Kastrering är ett rutiningrepp man gör en gång i kattens liv och innebär en engångskostnad för djurägaren. P-piller fungerar inte alltid vilket vi har erfarenhet av. P-piller kan även ge juvertumörer.

    OBS BÅDE honor och hanar skall kasteras pga deras enorma reproduktionsförmåga, det är lika viktigt med båda könen - "it takes two to tango", eller hur?

  • Vi stödjer förbundet Svekatt och deras "No Kill policy". Bara för att en katt är hemlös så skall den inte avlivas, förvildade katter kan tex fungera bra som katt i stall där de tar möss och är sociala på håll eller som TNR-katter. Läs mer om vad TNR är här!
Bild jan. -2020
Bild jan. -2020

Mailadress: livbojen@gmail.com
Telefon, sms, Sara: 
070-395 47 81
Facebook: Livbojen för hemlösa katter 


Swish: 1234350369    Bankgironummer:
5465-5337 Sparbanken Rekarne

Katten skänker lugn åt den orolige, tröst åt den ensamme
och glädje åt den sorgsne.
 - Okänd -

 

Sara har under juni 2018 genomgått Kattbeteenderådgivare 
Susanne Hellman-Holmströms kurs i Malmö och fått kunskaper inom flera områden.
Se info ovan.Sara från Livbojen är utbildad i internetkursen PawPeds med godkänd examination HT 2017.

Innehåll:
-Anatomi, en introduktion
Beteende
-Grundläggande information om mat och näringsbehov
-Innekatt - utekatt
-Hur hittar man rätt uppfödare?
-Raskatt - huskatt
-Lagar och regler när man köper katt
-Köpeavtal
-Säker kattmiljö
-Förgiftning
-Sand och sandlådor
-Kastrering
-Hälsokontroller
-Vaccinationer
-Den gamla katten
-Parasiter
-Vanliga sjukdomar och hälsoproblem
-Hälsoprogram
-Kattraser
-Kattfärger
-Utställningar
-Avel