livbojen logga fb

ATT TÄNKA PÅ
innan du köper katt:

  • En katt kan leva i upp till 30 år och du har ansvar för den under alla de åren
  • Kastrera din katt, oavsett om det är en hona eller hane! Det beräknas finnas 150 000 hemlösa katter i Sverige - det behöver inte födas fler huskatter. 
  • Försäkring: har du råd att betala en klumpsumma om din katt bli sjuk? Eller är det kanske bättre att du skaffar en försäkring som kostar någon hundralapp per månad.
  • Allergi: förekommer det allergier i familjen mot pälsdjur? Är det allvarligt så bör ni ej skaffa katt.
  • Semester: hur gör ni om ni skall åka på semester och har katt? Katten klarar sig inte själv hemma. Finns det släkt eller vänner som kan ställa upp, har ni råd med kattpensionat?


Har du tid, råd och plats att
ta hand om en katt?

 

Tänk även på kattens ålder om du skall para ihop två eller fler katter i samma hem. Det är nog inte så roligt för en 75-åring att få en 13-årig lekkamrat, alltså att en katt på 15 år paras ihop med en 8 månader gammal katt - hur roligt kan de få det ihop?
En äldre pensionär och en liten bäbis har inte så mycket gemensamt.

Tänk också på att det inte räcker med tak över huvudet och mat i magen för din katt. Den behöver även daglig stimulans och social kontakt för att må bra. Du hittar tips på hur du kan stimulera din katt på till exempel: 

Visste du att kattens färg är kopplat till temperament och hälsa? Svart-vita och helsvarta katter är kopplade till god hälsa! Det har forskats och kommit fram till att de har bra gener och är resistenta till en rad sjukdomar.
Till temperamentet är de kärleksfulla och lugna katter.
Trots detta är det svart-vita/svarta katter de som är svårast att adoptera ut för katthem.
Förmodligen för att folk inte känner till detta,
men nu gör Du
det!

Kattungar

Kattungar får inte flytta innan de har blivit minst 12 veckor gamla, detta är SVERAKs och SKKs rekommendationer samt vad lagen säger. Kattungarna finns i våra jourhem, och inte i burar på katthem, på så sätt har de större chans till socialisering tidigt i livet.
 

Vanligtvis kostar varje kattunge 1500 kr och då är den fullt vaccinerad, chippad och avmaskad.

Vi säljer inte kattungar som ensamkatter till personer i lägenhet där kattungen får vara hemma ensam hela dagarna, vi vill då att man adopterar två kattungar samtidigt, eller att man redan har en katt sedan förut. 

En ensam katt/kattunge kan få stimulans om den tex hamnar på landet på en gård med andra djur eller liknande och då kan vi göra undantag.

Du hittar våra kattungar här

 

Vi har krav på att nya ägaren kastrerar och ID-märker (chip eller örontatuering) kattungen då den blivit könsmogen. Intyg från veterinär skickas sedan till oss.

Vuxna katter

Alla vuxna katter som flyttar från Livbojen är kastrerade, ID-märkta, avmaskade och de flesta är vaccinerade.
 

För att det skall vara någon nytta med id-märkningen vill vi att du som ägare registrerar ID-märkningen hos DjurID.se som är SKKs ägarregister. Då är det sökbart för polis, veterinärer och allmänheten om din katt försvinner.

ID- märkning samt registrering blir lag             1 januari 2023.

Vi vill att katter i storstadsmiljö ej blir utekatter pga risken att bli påkörda och andra faror. Kom ihåg att om katten ska vistas på balkong så ska balkongen nätas in

Priset för en vuxen katt varierar men det vanligaste är från 1200kr.

Du hittar våra vuxna katter
här.

Du hittar mer information om regler kring hur du ska sköta din katt på 
Jordbruksverkets hemsida